Spillebørs kommission

spilebørs kommission introduktionIntroduktion til spillebørs kommission

En betting exchange fratrækker en såkaldt spillebørs kommission ved alle gevinstgivende væddemål. Denne kommission kan udgøre fra 2 % til 5 % af nettogevinsten. Husk på at det kun er på baggrund af nettogevinsten at kommissionen bliver udregnet.

Lad os tage et eksempel:

Du satser 100 kr. på Chelsea til odds 2,00. Chelsea vinder og du står nu med 200 kr. som du har tjent . Nettogevinsten er 100 kr. og af denne skal du trække kommissionen – eksempelvis 5 %. Efter at du har fratrukket kommissionen (5% af 100 kr.) står du med din samlede gevinst på 195 kr. Havde du spillet dette væddemål hos en traditionel bookmaker havde du typisk fået mellem 160 og 175 kr. retur. Kommissionen udvander dermed lidt af oddsforskellen på en traditionel bookmaker og en betting exchange, men der er stadig MEGET bedre odds at hente. Det kan ikke understreges nok!

Kommissionen varierer lidt på de forskellige exchanges – fra Betfairs startkommission på 5 % til Betssons 4% (fast). Det gælder selvfølgelig om at have så lav spillebørs kommission som muligt – desto større profit opnår man. Taber du dine væddemål kan det dog selvsagt ikke betale sig at spekulere for meget på ens kommission… 😉

Kommissionen stiger og falder
Det er faktisk muligt at spille kommissionen ned, så ens profit bliver optimeret. De fleste exchanges har derfor bestemt at jo mere du spiller for (vinder el. taber), desto mindre skal du betale i spillebørs kommission. Det lyder jo i princippet meget sympatisk og lyder som en ganske fornuftig rabatordning, men sandheden er at det er meget svært at spille sin kommission ned i væsentlige propositioner. Således skal du omsætte for adskillelige tusinde før at din kommission bliver nedsat så du reelt kan mærke det. Visse exchanges har oven i købet også den regel at din kommission også udregnes efter hvor meget du har spillet indenfor de seneste 7 eller 14 dage. Har du slet ikke spillet eller blot spillet for et begrænset beløb i ugen før, vil kommissionsprocenten i den efterfølgende uge stige lidt. Man kan spørge sig selv om det er fair at betale høj kommission hvis ens exchange tjener tykt på at man spiller der. Fakta er dog at det for den enkelte exchange gælder om at få så meget omsætning som mulig og at de i forvejen lever af en meget lille margin i forhold til bookmakerne (der jo ingen skrupler har ved at beholde op til 20% af hver krone man satser). Kommission er det eneste en betting exchange tjener på og jo større omsætning, desto bedre for dem. Derfor vil de med reglen om lavere kommission lokke spillerne til at omsætte for meget store beløb.

Myten om overdrevne indtjeninger
Visse folk overdriver ofte exchangernes indtjening når de lader sig irritere af den spillebørs kommission som de betaler. En betting exchange kan være en cash cow, men for langt de fleste exchanges ser virkeligheden anderledes ud. Fakta er at en exchange som Betfair ikke tjener 5% af omsætningen på en fodboldkamp. For det første er det langt fra alle spillere der betaler 5% i kommission. Tværtimod leveres op til 90% af omsætningen hos de store exchanges af storspillere, som kun betaler en brøkdel af den spillebørs kommission som vi andre gør. Oven i købet er meget af omsætningen handel frem og tilbage fra de samme spillere – såkaldte tradere – og det betyder at omsætningen pumpes kunstigt op. Husk på at kommission kun tages af nettooverskuddet.

En vigtig aktør i et marked er også de såkaldte market makers. Det er folk som har en specialaftale med en exchange om at skabe lidt liv i markederne – i mange tilfælde de lidt mindre interessante og illikvide markeder. Deres kommission er ofte meget lav – i visse tilfælde 0%! Det er jo i en exchanges interesse at puste lidt liv i døde markeder og håbe at der med tiden automatisk skabes et likvidt marked udelukkende baseret på spil fra normale kunder med høj kommission. Likviditet er nøglen til succes for en exchange og derfor gælder alle kneb – også forskelsbehandling – for at udvikle sit produkt.

Kommission er skønt…
Kommissionen er ikke noget du skal spekulere så meget over i starten eller hvis du ikke spiller for meget store beløb. Når alt kommer til alt er selv max-kommissioner på 5 % ingenting at regne i forhold til de MEGET bedre odds du bliver tilbudt. Du må heller ikke lade kommissionen spille en alt for stor rolle når du skal vælge din exchange. Der er en grund til at en markedsledende aktør som Betfair kan tage 5% og at visse andre exchanges tilbyder en lavere spillebørs kommission. Hvad hjælper det at skulle betale en meget lille kommission hvis markederne og oddsene er derefter?

Husk at du kun skal betale kommission af et gevinstgivende væddemål. Det skyldes at hvis du taber dit væddemål er der jo en anden der vinder og så står han lige pludselig for skud til at betale kommission af hans overskudsgivende bet. Derfor: glæd dig over at skulle betale kommission, det betyder nemlig at du har vundet! 🙂

 


Comments are closed.

Til toppen ↑