Money management – få struktur på dine bookmaker spil

Money Management - få struktur på dine spil
Dette indlæg indeholder annoncelinks • Regler og vilkår gælder • 18+ • Spil med omtanke • StopSpillet.dk • Rofus.nu

Money management betegner den måde hvorpå man strukturerer sine spilindsatser. Vigtigheden af at benytte en strategi til at bestemme sine indsatser kan ikke undervurderes, og det vil vi forsøge illustreret ved nogle eksempler. Money management er blevet diskuteret til hudløshed i betting-kredse og meningerne er mange. Nedenstående artikel skulle gerne bidrage til at læseren forstår vigtigheden af money management uden at vi dog vil konkludere hvilke strategier som holder.

Dårlig money management skaber flere tabende spillere end dårlige spil. Det er de fleste bookies enige om. Selv om flere og flere spillere forstår at udnytte de forbedrede odds, singlespil og bookmakernes fejlsatte odds, så er dårlig money management stadig en af hovedårsagerne til at bookmakeren vinder i længden.

En fornuftig og disciplineret strategi er derfor ofte det, som adskiller de vindende spillere fra dem der ligger lige på kanten eller taber. Nedenstående eksempler illustrerer fire meget lidt holdbare strategier. Eksemplerne er inspireret af Rob Gillespie, Bodog.com, som har skrevet en masse gode artikler om betting. For overskuelighedens skyld er alle odds sat til 2,0.

1: Forhøjelse af indsats

Spiller 1 spiller fem væddemål til odds 2,0 med en indsats på 1000 kr. Spilleren vinder fire væddemål og står med et overskud på 3000 kr. (4 gevinster á 1000 kr. – et tab på 1000 kr.). Fire vindende bets er en fantastisk start på ugen og det påvirker naturligvis spilleren.

Spilleren tror nu at han er bettingkongen og øger sine indsatser til 2000 kr. pr. spil. Spilleren sætter seks spil á 2000 kr. og vinder kun på to af disse spil. Tabet på de er på 4000 kr. (to gevinster á 2000 kr. – fire tab på 2000 kr.).

Samlet set står spilleren nu med et tab på 1000 kr. ved ugens udgang efter at have ramt 6 ud af 11 spil (54,54%). Havde spilleren blot spillet 1000 kr. på alle 11 spil havde han haft et overskud på 1000 kr.

At forhøje indsatsen efter en kortvarig stime af gevinster er en dårlig ide selv om det er fristende.

2: Nedsættelse af indsats

Spiller 2 sætter også spil med en indsats på 1000 kr. I ugens start sætter han seks spil og vinder de to. Regnskabet lyder således på et tab på 2000 kr. Nu er hans samlede konto så lav, at han ikke mener, at han bør spille 1000 kr. pr. bet. Han bestemmer sig for at spille med en indsats på 500 kr. pr. bet i stedet.

Sidst på ugen sætter spilleren fem spil á 500 kr. Han har en god weekend og vinder på fire af de fem spil. Weekendens overskud er således på 1500 kr.

Hans samlede tab for hele ugen beløber sig til 500 kr. (1500 kr. – 2000 kr.). Det til trods, har han stadig en god hitrate på 54,54% – 6 ud af 11 spil – præcis ligesom Spiller 1.

At spille med lavere indsatser efter en række tab eller pga. en utilstrækkelig konto er ikke vejen frem.

3: Risikere hele kontoen

Spiller 3 er en rigtig gambler. Han starter med at sætte et spil til 1000 kr. til odds 2. Spillet går hjem og han har nu 2000 kr. at gøre med. Spilleren finder igen et spil og sætter alle 2000 kr. på det. Spillet går igen hjem og kontoen lyder nu på 4000 kr. Næste spil følger samme fremgangsmåde og kontoen lyder nu på imponerende 8000 kr.

Det er en helt fantastisk bedrift, som får spilleren til at føle sig uovervindelig. Spilleren finder endnu et spændende spil og sætter hele kontoen derpå, men denne gang går det galt. Til trods for at have en ganske pæn hitrate på tre ud af fire spil – specielt med tanke på de flotte odds – står han nu med et tab på 1000 kr., som var dagens oprindelige startbeløb. Havde han blot spillet 1000 kr. på alle fire væddemål havde status været et overskud på 2000 kr.

Sæt ikke alt – eller en procentvis for stor del af kontoen – på et enkelt væddemål. Før eller siden går det galt og bookmakeren vil vinde i længden.

4: Forfølge tab

Spiller 4 har en spillekonto på 10.000 kr. Han sætter et spil til 1000 kr. og taber. Frustreret over at tabe sætter han sig for at vinde det tabte tilbage. Han sætter et spil til 1500 kr. Desværre taber han også dette spil, så samlet er han nu nede med 2500 kr. ”Man kan da ikke tabe 3 spil i træk” tænker spilleren og sætter et spil til 2500 kr. Spillet går heller ikke som planlagt og nu er halvdelen af kontoen væk. ”Nu må det briste eller bære” tænker spilleren, som er på lidt af en losing streak. Han sætter derefter alle resterende 5000 kr. på et bet. Hvis den går hjem er kontoen i 10.000 og alt er som det skal være igen. Desværre kikser dette spil også og hele kontoen er nu væk…

Ingen spillere kan undgå losing streaks – INGEN! De kan komme når som helst, uanset hvor gode dine spil normalt er. At forfølge tab, er en meget farlig strategi. Det er sandsynligt at bøtten vender før eller siden, men indtil da, skal man tænke på sin strategi. Man tænker heller ikke altid lige klogt efter en række tab. Indenfor poker hedder fænomenet tilt, og fænomenet eksisterer i den grad også indenfor betting.

Den gyldne opskrift

Når man taler money management strategi, er der delte meninger om hvad der er godt og hvad der er skidt. Ovenstående fire eksempler giver ikke en gylden opskrift, men beskriver helt sikkert hvad man ikke skal gøre. Havde man en gylden opskrift var det jo en smal sag, men ens optimale spil er meget afhængig af individuelle præferencer. I ovenstående eksempler går vi udfra at oddset er konstant (2,0) hvilket i den virkelige verden er meget lidt sandsynligt. Alt andet lige, vil de fleste spillere tilpasse sine spil efter risikoprofilen på det enkelte odds.

Flere professionelle spillere påpeger, at hvis man skal spille optimalt, så skal man holde sine indsatser på typisk 2-5% af den samlede bank roll (tilrådeligt beløb). Denne strategi betyder at man har noget at stå imod med, når den uundgåelige losing streak før eller siden rammer en. 2% er måske lige fedtet nok vil mange mene, men hvis man har en tilpas stor konto kan det sagtens være en god ide. Professionelle spillere har jo ofte en bank roll på adskillelige tusinde. Starter man med 500 kr. på kontoen er 2% ikke specielt sjovt og derfor skal man naturligvis altid tilpasse sin strategi i forhold til ens eget relevante niveau.

Fire money management aspekter

1: Bestem risikovilligheden pr. bet. Der er ikke en gylden opskrift på hvor mange procenter af kontoen man skal satse pr. bet, så det er vigtigt at man finder en procentsats man finder forsvarlig og er tryg ved. Hvad der virker for en spiller, kan være ubrugeligt for en anden.

2: Tab er uundgåelige! Lær af tabene og sørg for at tage dem i stedet for at forfølge dem.

3: Vurder ens money management hen af vejen. Fungerer ens strategi eller vil det give mening at ændre den? Store udsving er et tegn på at man skal kigge sin strategi efter i sømmene.

4: God money management gør ikke automatisk en spiller til en vinder. Det gælder stadig om at finde vinderne og taberne. En god strategi vil forhindre at ens konto forsvinder med det samme og helt sikkert give et bedre grundlag for succes. I værste fald får det ens penge til at holde længere…

Eksempel på dårlig money management

Som afslutning på gennemgangen af money management, så bringer vi nedenstående lidt skæve artikel, som er taget fra Turtletrader.com. Den illustrerer hvad en dårlig money management kan gøre for dine chancer.

A recent experiment was conducted involving forty people with Doctorate Degrees. Their Ph.D.s were not in mathematics, but all were in traditional areas of academic endeavor. The doctorates were given a computer game to trade. They started with $10,000 and were given 100 trials playing a game in which they would win 60% of the time. When they won, they won the amount of money they risked in that trial. When they lost, they lost the amount of money they risked in that trial.

How many Ph.D.s made money at the end of the experiment? Two. The other 38 lost money. 95% of these very academically smart people lost money playing a game in which the odds of winning were better than any odds in Las Vegas. Why did they lose?

They lost because of poor money mangement. For example, if you start out risking $1,000 and lose 4 times in a row, you are now down to $6000. You might be thinking, I am due for a win now. But that’s nonsense since your chances of winning are and will always be 60%!

Even though your chances of winning are still 60%, let’s say you decide to double your bet size since you are due now. You lose again and you’re down 60% now. If you keep thinking you’re due for a win you will soon be broke with any potential recovery vanished.

Good money management is fundamental to avoiding disasters like this one.

Dette indlæg indeholder annoncelinks • Regler og vilkår gælder • 18+ • Spil med omtanke • StopSpillet.dk • Rofus.nu

Relevant news