Betting ordbog

Betting ordbog - Tjek op på de mest benyttede betting udtryk
Dette indlæg indeholder annoncelinks • Regler og vilkår gælder • 18+ • Spil med omtanke • StopSpillet.dk • Rofus.nu

Betting ordbog

Har du også lidt svært ved at finde ud af de mange betting udtryk? Vi har kreeret en lille betting ordbog med de mest benyttede betting udtryk – naturligvis fra både ind- og udland.

A

@
@ betyder ”at” ligesom i en mailadresse. Mange bookies benytter også udtrykket til at forklare hvem der har hjemmebane. Eksempelvis betyder Denver Broncos @ Washington Redskins at det er Washington der har hjemmebane. Betegnelsen finder du oftest hos amerikanske bookies og i sportsgrene som NHL, NBA, NFL og MLB.

Arbitrage
Arbitrage er betegnelsen for en handel der foretages via to forskellige spilleudbydere og garanterer en profit uafhængig af resultatet. Et sådan spil kaldes også et ”sure bet”. Gevinsten er typisk 2-5% men kan i visse tilfælde være meget større.

Amerikanske odds
Amerikanske odds er en anden måde at gengive odds på. Du kan se nogle af de mest benyttede odds på vores odds converter.

Antepost
Antepost er en engelsk betegnelse for væddemål der afgøres lidt ude i fremtiden. Et eksempel kan være at du allerede i august måned spiller på vinderen af Super Bowl som jo afgøres i februar. Disse langtidsvæddemål kan umiddelbart ikke anbefales med mindre det vitterlig er en meget god fidus. Husk på at du binder dine penge ret længe og desuden skal du tage med i overvejelserne, hvad du alternativt kunne have fået ud af dine penge i denne periode. Bookmakerne har forskellige regler vedr. disse langtidsvæddemål. Dvs. at risikerer at tabe alle dine penge hvis din spiller eller dit hold ikke stiller op i det pågældende arrangement. Tjek din spiludbyders regler før du binder dine penge. Bookmakerne plejer desuden også at have en ret lav tilbagebetalingsprocent på langtidsspil – helt ned til 60%. Antepost hedder i øvrigt ”futures” hos amerikanske bookies.

Asian Handicap
Asian Handicap går ud på at man har tildelt et af holdene et handicap. Du kan læse meget mere om Asian Handicap her.

B

Banker
Banker er en kamp du betragter som den “sikre” kamp i et systemspil. Den går igennem på flere af spillene og er dermed ret afgørende for succes eller fiasko.

Bankroll
En bankroll er det beløb du har sat af til at spille for hos spiludbyderne. Det kan være at du har en specifik konto til din “rulle” eller blot holder regnskab. Det giver særdeles god mening at have en bankroll, da det giver et bedre overblik over om du vinder eller taber i det store billede – specielt hvis du benytter flere spiludbydere.

Betting exchange
Se vores store artikel om Betfair Spillebørs.

Bonus
De fleste spiludbydere tilbyder nye og nuværende kunder en bonus fra tid til anden. Bonussen giver oftest spilleren en ekstra grund til at foretage en indbetaling. Rent matematisk giver det god mening for spilleren at tage imod en bonus, men det kommer helt an på gennemspilskrav. Gennemspilskravene er sat i verden for at du ikke bare kan hæve din bonus. Se markedets bedste bonusser her.

Bookie
Slang for bookmaker.

C

Cash back
En Cash Back bonus er en bonus, hvor man får en procentdel af sit indskud tilbage. Ofte uafhængig af om man vinder eller taber. Der er ofte gennemspilskrav tilknyttet en cash back bonus.

D

Dead heat (dødt løb)
Dead heat betyder at to eller flere kompetanter slutter på samme plads og der skal dermed en ofte lidt tricky udregning til at finde afgørelsen på bettet. Ofte justeres oddset efter bookiens helt egne regler. Se din udbyders regler for mere info.

Decimal-odds
Decimal-odds beskriver den måde hvorpå man viser oddsene. I Danmark og det meste Europa er man vant decimal-odds, mens man i Storbritannien benytter sig af fractional-odds, mens amerikanerne har deres egne US-odds. Se vores odds converter.

Double
Et spil bestående af to kampe.

Draw No Bet
Engelsk udtryk for spillevariant som betyder spil på en kamp uden risiko for uafgjort. Oddsene på 1 og 2 er reduceret i forhold til en normal 1X2 kamp, da man får pengene tilbage ved uafgjort.

E

Each Way
Et spil der består af to spil: et vinderspil og et pladsspil (eks. top 3). Vinder ens bet vinder man på begge spil. Kommer ens tip kun i plads (eks. blandt de 3 bedste) vinder man kun på pladsspillet. Each Way benyttes hovedsageligt i hestesport.

Engelske odds
Fractional odds kaldes de også i England. Se vores odds converter.

Europæiske odds
Europæiske odds er de odds vi kender i Danmark – altså af typen 2,00 – 3,30 – 3,65. De kaldes også ”decimal odds” hos de engelske bookmakere. Det er i dag de færreste bookmakere der ikke har disse odds. Flertallet af bookies tilbyder i dag både engelske, europæiske og amerikanske odds. Se vores odds converter.

Evens
Even benytte af engelske bookies til at beskrive odds 2. Dette odds er lidt vigtigere end andre, da det er skillelinjen mellem favorit og underdog.

E-wallet
En e-wallet er en elektronisk tegnebog. Du kan benytte en e-wallet til at overføre penge frem og tilbage mellem dine spiludbydere. De største og mest kendte e-wallets er Skrill (tidligere MoneyBookers), NETELLER og PayPal.

G

Grand Salami
Grand Salami er et specielt væddemål. Det gælder om at ramme antallet af point i flere kampe. Eksempelvis kan du spille på hvor mange mål der tilsammen bliver scoret på en specifik dags ishockeykampe. Dette er et udpræget chancespil og kan kun anbefales hvis du er til store odds og små chancer. En Grand Salami kan dog også være et over/under spil med flere kampe indblandet – eks. ”Over/under 18 mål” i rundens Superligakampe.

Gennemspilskrav
Stort set alle bonusser har gennemspilskrav for at sikre fair play. Gennemspilskrav angiver typisk det antal gange, som du skal spille bonus og indskud igennem. Oftest er der også krav til minimum-odds. F.eks. har markedets bedste bonus (Unibet) gennemspilskravene: 6 gange til minimumsodds 1.40.

H

Hitrate
En hitrate beskriver hvor mange af ens spil der er gået hjem. En hitrate på 7/10 betyder at du har ramt 7 ud af 10 spil. En hitrate skal altid ses i lyset af oddsenes størrelse. Jo lavere odds, desto højere hitrate skal du have for at opnå overskud.

H2H
H2H er en forkortelse for ”head to head” og angiver eksempelvis to spilleres hidtidige indbyrdes opgør. Ofte støder man også på en H2H i forbindelse med spil på hvem af to spillere/hold der når længst i en turnering.

Handicap/spread
Et hold bliver tildelt en fordel – typisk et måls forspring – og slutresultatet afhænger derfor af en ekstra faktor. Læs meget mere om handicaps under Asian Handicap.

I

In running
In running er det samme som livespil/live betting og betyder at du kan spille på en begivenhed mens den er i gang. Det er meget populært hos bookies og betting exchanges og der er meget store gevinster eller tab at hente. Før i tiden tilbød de fleste bookies kun halvtids-odds, men nu er det kutyme at du kan spille helt indtil sidste fløjt/bold.

Injury
Afbrydes en kamp pga. en skade til en af deltagerne gælder der forskellige regler. Se mere om de forskellige udbyderes tennis betting regler her. Injury time betyder i øvrigt tillægstid.

In-play
Engelsk udtryk for livebetting / livespil / in running.

IBAN
Fra og med d. 1 november 2003 har alle bankkonti i EU regi et IBAN nummer. Reglen blev indført af ECBC (European Committee for Banking Standards) for at lette internationale bankoverførsler og skabe en standard. Dette IBAN nummer står ofte på din konto udtog og du bliver ofte spurgt om det ved bank overførsler ml. din bankkonto og spiludbyderen. Skulle du ikke lige have dette nummer på hånden vil din bank helt sikkert være behjælpelig med at oplyse dig om dette. Læs mere her og her.

J

Juice
Amerikansk udtryk for den procentdel som bookien tager. Bookien Pinnacle Sports reklamerer ofte med ”Low juice” hvilket skal forstås som lav margin/høje odds.

L

Lay
Lay betyder salg og benyttes når man spiller på en spillebørs. Læs mere om back og lay i vores exchange guide.

Livebetting
Livebetting giver dig mulighed for at spille på begivenheden mens den er i gang. Det giver spil en helt ny dimension. Vi har beskrevet fænomenet livebetting her.

Livestreaming
Flere spiludbydere tilbyder gratis livestreaming af et hav af forskellige kampe og events. Unibet og Bet365 er de to spiludbydere med klart flest streams på programmet. Du kan bl.a. se Serie A, Bundesligaen, 2. Bundesliga, La Liga, Ligue 1, FA Cup, Championship, NBA-basket og en masse andre sportsgrene kvit og frit.

Ludomani
Ludomani er en sygdom der er kendetegnet ved at din trang til spil har taget over. Du kan på en eller anden måde være afhængig af spil og det kan være ødelæggende for dit helbred, dine sociale relationer, dit arbejde, din økonomi og ikke mindst din familie. På Ludomani.dk kan du læse om symptomerne, og hvordan du kommer i behandling hvis det skulle komme så vidt.

M

Moneyline
Moneyline er mest kendt fra amerikanske sportsgrene. Det er betegnelse for en spilleform hvor du spiller på et af to udfald. En moneyline-begivenhed kan ikke ende uafgjort, men derimod gå i overtime eller du kan få din indsats tilbage, hvis der ikke er fundet en vinder. Eksempelvis er basketkampe fra NBA oftest moneyline spil og ekstratid er inkluderet i spillet.

Multispil
Multispil kender man fra de gode gamle dage med Danske Spil. Visse bookmakere kører stadig med double eller triple krav ved visse begivenheder. Det drejer sig for det meste om begivenheder, som de føler at det er svært at oddssætte – eks. Sydamerikansk fodbold. Man kan også støde på begivenheder hvor man IKKE tillader multispil. Det drejer sig ofte om spil hvor bookmakeren mener at visse spillere med stor viden kan kombinere sig til meget store odds.

Middle
En middle eksemplificeret: Vi har fundet et spil som spilles hos to forskellige udbydere. Bookie 1 tilbyder over 4,5 mål i en ishockeykamp, odds 2. Bookie 2 tilbyder spillet under 5,5 mål til odds 1,80. Vi ønsker at spille så vi får 100 units igen på begge udfald. Det kræver at vi sætter 50 units hos bookie 1 og 55 (afrundet) hos bookie 2. Fordelen er nu at vi vinder 100 igen uanset indsats men har chancen for at vinde på begge kuponer hvis kampen ender med nøjagtigt 5 mål. Det effektive odds på en middle udregnes således:
1 / ( (1 / ”Odds 1”) + ( 1 / ”Odds 2”) – 1)
I specifikke tilfælde:

1 / ((1/2,0) + (1/1,80) – 1) = cirka odds 18 på at vi får nøjagtigt 5 mål.

Martingale
En meget omdiskuteret spillestrategi hvor man doubler op hvis man taber. Læs mere her.

N

Neteller
Neteller er verdens mest benyttede betalingsmiddel indenfor online spil. Læs alt om dette populære betalingsmiddel i vores Neteller guide.

Nap
Engelsk udtryk for ”tip/fidus”. Benyttes ofte i forbindelse med ”nap of today”.

O

Overtid /Overtime
Når du spiller på en begivenhed som kan gå i overtid – eksempelvis NBA, NHL og NFL skal du være klar over at der gælder forskellige regler fra bookie til bookie. Spiller du moneyline kan du være ligeglad om kampen går i overtid, da du har elimineret risikoen for krydset – du får dog et væsentligt lavere odds. De fleste bookies tilbyder dog begge spillemuligheder, således at du også kan spille på om kampene ender uafgjort i ordinær tid. Hos Danske Spil opererer man ikke med overtid, mens man ved de amerikanske spilleudbydere oftest spiller moneyline eller handicap. Det skal understreges at med overtid menes ikke dommerens tillægstid, men udelukkende den form for overtid man finder i eksempelvis amerikansk basketball hvis holdene står lige efter den ordinære tid.

Over/under
Over/under er blevet en utrolig populær spilleform. Her gælder det om at forudsige om eksempelvis en fodboldkamp vil ende med 2 eller flere mål. Et meget typisk spil er over/under 2,5 mål i en fodboldkamp og det halve mål refererer til skillelinjen mellem gevinst eller tab. Over/under spil finder man også i ishockey, basketball og håndboldkampe. Et over/under spil er et godt alternativ hvis du har svært ved at finde en klar favorit i det normale vinder spil.

Odds/evens
Visse spiludbydere tilbyder spil på odds/evens. Det betyder at du kan spille på om antallet af mål/point i en eller flere kampe bliver odds (et ulige antal) eller evens (et lige antal). Husk at nul (0) tæller som evens.

Odds Compiler
På dansk: Oddssætter. Bliver også omtalt som linemaker.

Odds against
Alle odds som er større end odds 2 (underdog).

Odds on
Alle odds som er mindre end odds 2 (favorit).

Outright
Outright benyttes som et udtryk for spil uden nogen form for handicap.

P

P2P
P2P står for ”person-to-person” og er betegnelsen for den relativt nye spilleform som tilbydes på diverse spillebørser (betting exchanges). Her kan du både spille ”normalt” eller selv agere bookmaker og udbyde odds til andre spillere.

Parlay
Parlay finder du hos engelske og amerikanske bookies. Det betyder blot multi spil – altså hvori flere bets/udfald indgår.

S

Samuel L Jackson
Ja, dette punkt hører måske ikke helt til i en betting ordbog, men han er nu efterhånden en institution indenfor betting. Samuel L Jackson er en amerikansk hollywood-stjerne, som tidligere optrådte som talsmand for bookmaker-giganten Bet365. På det britiske marked har spiludbyderen også benyttet skuespilleren Ray Winstone, og herhjemme har den populære danske skuespiller Pilou Asbæk været frontfigur. Han er dog blevet “taget af plakaten” grundet nye regler fra Spillemyndigheden.

Singlespil
Singlespil er spil på kun et udfald/een kamp.

SWIFT kode
SWIFT koden er en kode som flere banker beder dig om at oplyse når du beder om en udbetaling af dine penge. SWIFT står for Society for Worldwide International Financial Telecommunication. Læs mere om internationale transaktioner på pengesager og se din banks SWIFT kode her.

Surebet
Når man ”sure better” udnytter man at to spilleudbydere ikke tilbyder samme odds og at man ved at kombinere udfaldene kan opnå en tilbagebetalingsprocent på over 100%.

Sælge odds
Når man sælger odds på en spillebørs som f.eks. Betfair Spillebørs, så spiller man imod. Sælger du f.eks. Brøndby i Brøndby-FCK, så er det det samme som en X2-gardering. Du vinder på uafgjort og udesejr.

T

TBP
TBP er forkortelse for tilbagebetalingsprocent og angiver hvor meget af spilleselskabet udbetaler. De fleste bookies ligger på 90-92% hvorimod du kan hente helt op til 99% hos betting exchanges. Til sammenligning kan du hos Danske Spil nogle gange kun hente sølle 88%. En høj tilbagebetalingsprocent finder du oftest ved store og gennemskuelige begivenheder som Champions League fodbold og engelsk Premier League, da bookmakerne kender alle relevante informationer. Lave tilbagebetalingsprocenter finder du ofte ved begivenheder hvor bookien ikke er så sikker på sin sag. Det kan være alt fra regionale fodboldligaer til specielle begivenheder ala Melodi Grand Prix, vejret, royale spil og TV/underholdsnings-vinderspil.

U

Underdog
Underdog er et engelsk udtryk for den person / holdet som ikke er favorit. Altså David i David vs. Goliath.

US Sports
US Sports er et engelsk/amerikansk udtryk for amerikanske sportsgrene, som fx. NBA, NFL, NHL og MLB.

V

Valuebetting /værditipning/Værdispil
Læs mere om værditipning i vores artikel om værdispil.

W

Wager
Wager er betegnelsen for det antal gange du skal gennemspille en bonus. Hvis du eksempelvis indsætter 250 kr. og får en bonus på 100 kr. skal disse 100 kr. gennemspilles x antal gange. Dette krav om ”wager” er for at du ikke bare kan indsætte 250 kr., få din 100 kr. i bonus og så hæve alle dine bonus penge uden at have spillet for dem. De fleste bookier kræver at du spiller din bonus igennem 3 til 5 gange før du må hæve den. Dette antal afhænger dog af bonusens størrelse og bookiens øvrige politikker om bonus. Wagerkrav kaldes også for gennemspilskrav.

Dette indlæg indeholder annoncelinks • Regler og vilkår gælder • 18+ • Spil med omtanke • StopSpillet.dk • Rofus.nu

Relevant news